torsdag, oktober 12, 2006

Opfølgende tanker

Sound Forum Øresund har som et af sine formål at iværksætte og støtte innovative projekter af både kunstnerisk, forskningsmæssig og kommerciel karakter og skabe synergi på tværs af sektorer og landegrænser. Men hvordan identificerer og optimerer man egentlig mulighederne for innovation?

Den tjekkiske psykolog Mihalýi Csikszentmihalýi har opstillet en analysemodel, som er en god hjælp til at besvare i hvert fald en del af dette spørgsmål. Han mener, at man bedst kan beskrive kreativitet som en interaktion mellem tre systemer: Person, Domæne og Felt.

Personen er den, der har til opgave at producere variationer. Der er derfor vigtigt, at denne kan generere mange forskelligartede variationer og desuden er i stand til at orientere sig i både felt og domæne for at se, hvad der er muligt og relevant. Her er det centralt at kigge på kognitive processer og arbejdsvaner.

Domænet er et symbolsk system af regler, der repræsenterer tanke og handling. Dets funktion er at bevare ønskelige variationer valgt af feltet og transmittere dem til personer. Et domæne er en analytisk konstruktion, som både dækker over større symbolsystemer som musik og matematik og over afgrænsede diskurser, der former normer og konventioner indenfor et bestemt genrefællesskab eller fagområde.

Feltet er summen af interessenter i domænet og er således et socialt fællesskab, der har til opgave at bestemme domænets struktur, bevare og udvikle det. De fleste felter består af positioner med forskellig status, og dets struktur vil således typisk være resultatet af en forhandling af værdier indenfor domænet. En forhandling kan være erhvervslivets kamp om markedspositioner eller kulturmiljøets afvejning af legitimeringsprincipper som fx populisme vs. kunstens autonomi.

Workshoppen set i forhold til modellen

Hvis man kort skal betragte workshoppen igennem denne optik, kan man sige, at vi via nye regler og en ny setting indledningsvist skabte et midlertidigt rum, som frigjorde deltagerne fra deres vante roller og lod dem producere en masse variationer gennem nye koblinger af deres domænerelevante viden. Konceptudviklingen lod vores Personer inspirere hinanden til at orientere sig i Domænet på en ny måde, der skulle synliggøre nye stier, muligheder og behov. At vi koncentrerede os mindre om Feltet var i første omgang et forsøg på at løse op for den vanetænkning, som typisk opstår, hvis man tager for mange praktiske og sociale hensyn tidligt i processen.

Nå man undersøger et Domæne er det vigtigt at kortlægge, hvilke variationer der passer til domænets struktur på det givne tidspunkt, og det er efter workshoppen og de indledende møder med partnerne ganske tydeligt, at Domænet (forskning og udvikling af lydlige oplevelser) er mere end klar til at optage den rigtige idé til et interaktivt system eller interface. Domænet er præget af følgende trends.

  • Vi vil have brugeren i spil og give ham eller hende mulighed for at udtrykke sig.
  • Vi vil lede folk igennem informationsstrømmen og hjælpe dem til at skelne information fra støj.
  • Vi vil øge muligheden for at mennesker kan agere frit eller i hvert fald fokuseret enten med hinanden via et system live eller via et system som et ’værk’ skabt på et andet tidspunkt af et andet menneske.

Tager man et kig på oplevelsesindustrien i dag, er der masser af eksempler på services, der opnår ovenstående mål: MySpace, Google, Skype og diverse former for computerspil. Men det er som om, at vi intuitivt ved, at auditiv kommunikation potentielt rummer større oplevelser end muligheden for at søge i databaser af fikserede filer, høre to-dimensionelle stemmegengivelser eller aktivere en endeløs række samples med MIDI-styrede lydeffekter. Den digitale verden er stor, og jeg vil tage det forbehold, at jeg helt sikkert overser et eller andet genialt, men umiddelbart virker det som om, at der er plads til flere gode idéer.

Feltet

For at der er tale om innovation og ikke bare en skør idé, er det nødvendigt, at det nye koncept eller produkt optages af Feltet. Når man undersøger et Felt, kan man forsøge at identificere de forskellige interesser, der er på spil, og de kræfter, der af forskellige årsager søger enten at bevare eller ændre domænets struktur. Man kan desuden undersøge dets kapacitet i forhold til antallet af variationer, dets anerkendelseskriterier og dets autonomi i forhold til andre felter. Dette kan hjælpe til lidt lettere at overskue, hvordan en idé passer ind i de eksisterende strukturer.

Nu vil jeg ikke gentage mine tidligere indlæg alt for meget, men kigger man på den danske side, er KU allerede i gang med et samarbejde med DR, hvor der arbejdes både med lyddesign og e-læring, og jeg kan i samme ombæring nævne, at jeg mødes med repræsentanter for DELTA og Den Grafiske Højskole senere på måneden, hvor vi skal diskutere design af lyd til interfaces.

Denne kobling er på idéplanet heller ikke langt fra samarbejdet mellem OTEE og Open Space, der er ude i en form for musikalsk, spilbaseret edutainment, som også har lyd og interface design som et centralt område, der kræver konkret udviklingsarbejde. Et godt software vil tillige kunne anvendes i formidlingen af Museet for Samtidskunsts dokumentationssamling, og installeres dette i en fornuftig fysisk inkarnation, kan denne eller lignende sagtens bruges som en attraktion i biennalen Sound Around næste efterår.

Som jeg ser det, kunne man overveje at etablere en innovationsgruppe med en plan, der går fra softwareprototyper i foråret til udviklingen af mere endelige produkter hen imod efteråret. I foråret vil en prototype kunne præsenteres ved eventen Sound Days, som vi meget gerne vil gå sammen med Danish Sound Design om at arrangere.

Ja, mulighederne er mange, men hvis man for alvor skal undersøge, hvordan de konkrete koncepter optages i Feltet, er det også nødvendigt at analysere, hvor idéerne møder modstand. Men den opgave ligger udenfor de planlagte mål med denne workshop og må vente til lidt senere. Indtil videre vil vi fortsat følge op på de foreløbige resultater og se frem imod den næste, som afholdes i Malmø den 3. november.

Vi ses!