torsdag, oktober 12, 2006

Rethinking Sound-in-Context, part I

Den første workshop i Sound Forum Øresund havde som et af sine formål at lade deltagerne reflektere over forskellige oplevelser af lyd og identificere områder, hvor der kunne være behov en gentænkning af det lydlige aspekt. Disse områder kunne både være design, kunst og forskning, og typisk havde mange af dagens idéer berøringsflader med flere af disse domæner på én gang.

Materialet bestod på denne dag dels af partnernes forberedte koncepter dels af idéer fra vores brainstorm. Dette indlæg omhandler partnernes oplæg.

Uwes projekt, Det Auditive Klasseværelse, er i først omgang et kursus, der er begrænset til ca. 10 overbygningsstuderende, der lærer og opøver kompetencer i forhold til produktion af journalistisk orienterede lydmontager. Konceptet sikrer en dokumentation og teoretisk bearbejdning af genren Lydfortællinger samtidig med, at der produceres nyt, kvalificeret indhold.

Tiltaget virker måske umiddelbart af relativt begrænset omfang, men den fine udnyttelse af de tilgængelige resurser hos både KU og DR åbner for flere mulige spin-offs. Det både praktiske og teoretiske aspekt kan danne et springbræt for en bredere uddannelse indenfor IT og Lyd, som kunne realiseres som et samarbejde mellem KU, DR og svenske medier og universiteter. Dette kræver dog god planlægning og seriøse folk, der i forvejen har de akademiske og tekniske kompetencer til at lave den rette pamflet af kurser.

Det intense arbejde med e-læring giver også nye didaktiske indsigter, og man kunne sagtens forestille sig en del opfølgende teori- og produktudvikling, der går i dybden med formidling og samarbejde via webinterfaces.

Den digitale mediering står også centralt i Open Space og OTEEs samarbejde. OTEEs lyd-engine står i første omgang frem som en del af et spildesign, men der skal ikke meget fantasi til at se fordelene i interaktiv realtime processering i andre sammenhænge. Styring af flere lydkilder kan også virke i live koncerter eller telekonferencer, og måske kan man forestille sig en kobling med Uwes auditive klasseværelse i relativt komplekse virtuelle læringsmiljøer.

Egentlig behøver det ikke engang at foregå på Nettet. Jakobs idé om interaktive spil, hvor deltagerne manipulerer med Nørgårds uendelighedsrækker kunne også foregå på en udstilling, og så er denne idé ikke langt fra et koncept, som jeg diskuterede med vores partnere fra Museet for Samtidskunst. Her var idéen blot knyttet til John Cage.