onsdag, oktober 11, 2006

Workshoppens deltagere: Projekter og mål

Den første workshop i Sound Forum Øresund blev afholdt den 4. oktober i IT-væksthuset på 5te, ITU. Workshoppen var denne gang udelukkende bestående af partnere med dansk tilknytning, og vi håber på en større opbakning fra vores svenske partnere, når vi mødes i Malmø den 3/11.

En del af workshoppen handlede om at præsentere forummets partnere for hinanden og give dem mulighed for at fortælle om deres respektive idéer og projekter. Deltagerlisten var ikke strengt eksklusiv, og enkelte partnere havde indbudt andre mulige interessenter, der kunne komme med relevante præsentationer og bidrag til processen.

Samlet set var workshoppens deltagere en ganske energisk flok, der leverede en imponerende koncentreret indsats over hele linjen. Det var desuden fælles for dem, at de alle var godt ude af starthullerne med hver deres arbejde, og det havde bestemt ikke skadet, hvis workshoppen også havde været besøgt af partnere med en lidt mere afventende interesse, som så kunne have meldt ind med mindre bidrag til nogle af de eksisterende projekter. Men det kan selvfølgelig nås endnu!

Her følger en kort opsummering af workshoppens deltagere og deres forskellige projekter.

Dagens deltagere

Uwe Wollin er centerleder for Academic Support Center, Det humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet. Han arbejder i øjeblikket med en at udvikle en ny uddannelse, der fokuserer på en journalistisk montage af lyd. Her inkorporeres e-læing som et centralt aspekt.

Jakob Goetz er projektleder af Open Space, der er et nyt tiltag under det danske statslige pladeselskab Dacapo Records. Dacapo varetager formidlingen dansk kompositionsmusik, der ikke kan klare sig på markedsvilkår; og Open Space har til formål at formidle ny musik på Internettet. Jakob er desuden aktiv som komponist.

Jakob havde inviteret sin samarbejdspartner Nicholas Francis til at komme og levere en kort præsentation. Nicholas arbejder for det danske softwarefirma OTEE, der er ved at lave et projekt om real time processering af interaktiv lyd.

Stefania Serafin er associate professor ved Medialogy Aalborg University Copenhagen. Hendes hovedområde er lydsyntese, interaktiv lyd og interfaces.

 

I Stefanias selskab kom også hendes studerende Steven Gelineck. Han har en baggrund som musiker/sangskriver, og han er ved at færdiggøre sin master, hvor han blandt andet er interesseret i den rørlige, fysiske side af at arbejde med digital musik og lyd.

Finn Markwardt har i mange år været lyddesigner og klipper for bl.a. Danmarks Radio. Nu arbejder han for Mastermind Music, der leverer musik og lyddesign til bl.a. flere former for udstillinger og events. I denne sammenhæng kom han som repræsentant for Danish Sound Design, der er en interesse- og netværksorganisation, som både idémæssigt og i praksis springer fra samme kilde som SFØ. DSD har som formål at tænke lyd på tværs af brancher, institutioner og situationer, og de ønsker både at bistå innovationsarbejde og events. Organisationen, hvis sekretariat huses af DELTA, består af en kerne på 6-8 mand og kører med støtte fra ca. 80 enkeltpersoner og virksomheder.

Præsentationer og oplæg til projekter

Jakob Goetz præsenterede kort to oplæg.

Det første er et tiltag under Open Space, som er et samarbejde med rettighedsorganisationen Koda om at udvikle et tredimensionelt præsentationsværktøj a la Google Earth på Nettet, som skal lade folk gå på opdagelse i landets komponisters arbejde. Herunder skal der ligge interaktive services som fx muligheden for at manipulere med uendelighedsrækker via software. Projektet kan forenes med forskellige former for forskning i både musikhistorie, interface design og i det hele taget lyd og interaktive elementer.

Ud over arbejdet på Open Space er Jakob kurator for biennalen Sound Around. I denne forbindelse forsøger han i øjeblikket at stable det ambitiøse kunstprojekt ECHO på benene. Kort fortalt er ECHO en installation i Atrium på Det kongelige bibliotek. Værket består af en stor ophængt sølvkugle, der reflekterer stråler af lyd fra retningsbestemte højttalere. Når kuglen bevæger sig, kan bibliotekets besøgende følge lyden af uddrag af fortællinger som stier rundt på gulvet.

Download Jakobs præsentation af ECHO

Uwes oplæg var af en noget anden karakter.

I øjeblikket er DR, Institut for Kunst og Kulturvidenskab og Akademisk support center, Humanistisk Fakultet ved at udvikle en ny uddannelse i teori og metode omkring den journalistiske genre Lydfortællinger, der er en afart af radiomontage. Kurset er et overbygningskursus takseret til 15 ECTS. Det består af både forelæsninger og praktisk arbejde med produktion, og de studerende kommer her til at arbejde projektorienteret med at producere indslag for DR. Herunder samarbejdes med Adobe, der leverer en af betaversion af en Breeze-server, hvor man kan dele skærme, vejlede og redigere online.

Download video af Uwes præsentation

Uwe forestiller sig desuden følgende mulige spin-offs:

  • Et samarbejde med LU og K3 om dansk og svensk master i lyd indenfor: Ingeniør og hardware, Design og Business.

  • Teoridannelse som kan anvendes i forbindelse med lyddesign. Fx af 3D lyd til virtuelle læringsmiljøer.

  • Kunstneriske projekter.

  • Underprojekter hvis behov for tekniske løsninger kan stille nye krav til producenter af hardware og software.

Nicholas Francis’ projekt, der er et samarbejde mellem Over the Edge og DTU går ud på at udvikle en ny software sound engine, der sikrer en automatisk afbalancering af kilder til lyd i interaktive virtuelle miljøer. Med en meget lav processorbelastning tillader systemet en real time processering af lyd fra alle kilder, så spildesignere kan scripte et fornuftigt miks trods relativ høj frihed og uforudsigelighed i den faktiske lyd i det enkelte spil. Det kan let tænkes, at et sådant system også kan anvendes i mange andre sammenhænge.

Download video af Nicholas’ præsentation