onsdag, oktober 18, 2006

Kort om arbejdsprocessen

Nogle af Tænketankens medlemmer har givetvis tidligere prøvet at arbejde i diverse strukturerede udviklingsforløb, men for andre har lørdagens forløb sikkert også føltes noget mystisk og fremmed. Her er en lille gennemgang, der forsøger at indfange, hvad der skete. Måske kan vi sammen bidrage med efterfølgende refleksioner over forløbet.

Vi startede med at præsentere projektet og dagens program. Deltagerne var fra starten blot udstyret med et navneskilt, og de fik ikke nogen egentlig mulighed for at præsentere sig i plenum. Denne relativt anonyme form var ikke ubetinget populær hos alle deltagere, men vi havde valgt at køre det første arrangement sådan for at holde fokus på dagens aktiviteter frem for diverse networking-aftaler, og for at folk ikke blot skulle dukke op, udveksle kontaktinformationer med dem, de fra starten fandt umiddelbart interessante, og så aldrig dukke op igen.

Efter introduktionen så programmet nogenlunde således ud:

1) Fælles brainstorm på post-its ud fra temaet ”Oplevelser af lyd”
Deltagerne nedskrev eksempler på forskellige oplevelser af lyd i kategorierne:
Irriterende lyde; Lyde forbundet til produkter, steder og begivenheder
Følelsesladede lyde; Lyde der udtrykker fællesskaber. Lyde i samspil med andre sanser.
Til sidst lavede alle hver en bunke med tilfældige ord.

2) Gruppearbejde: Sortering
Deltagerne blev delt op i grupper, hvor de på skift fremlagde deres sedler og klistrede dem på et stort stykke papir. Undervejs skulle de associere idéerne med hinanden, så de samlede sig som formationer på papiret. Herefter skulle de opdele formationerne tematisk i bunker og vælge en prioriteret rækkefølge for, hvilke bunker de først ville arbejde med. Til sidst kunne grupperne frit bytte bunker og medlemmer.

3) Gruppearbejde: Konceptudvikling
Nu skulle grupperne udvikle nye koncepter for oplevelser med lyd i centrum. De nye grupper fik hver en procesansvarlig, der skulle sørge for, at gruppens mellemtider blev overholdt. Processen var her, at holdet trak to sedler fra samme bunke + en seddel med et tilfældigt ord og så, hvilke associationer det gav. Herefter skulle de finde på forskellige koncepter. For hver klar idé udfyldte de denne konceptbeskrivelse:

Arbejdstitel:
Hvilke ord eller cases ledte frem til dette koncept?
Hvad er konceptet? / Hvordan virker det?:
Hvad er dets værdi? / Og for hvem?:
Lav en simpel skitse

Denne procedure blev gentaget flere gange, indtil der var ca. 15 minutter tilbage.
Til sidst valgte hver gruppe 2-3 koncepter og udfyldt en uddybende konceptbeskrivelse for hver af dem. Denne var af lidt mere evaluerende karakter:

Hvor mange har nytte af det? / Og hvordan?:
I hvilket omfang bidrager det til deres liv?:
I hvilket omfang er det nyt og ikke bare konventionel viden?:
Fordele, fejl/begrænsninger og idéer til at omgås fejl/begrænsninger:

4) Fremlæggelse.
Arrangementet blev afsluttet af fælles fremlæggelser, hvor grupperne præsenterede deres bedste idéer, og hvor vi i plenum overvejede, hvad de krævede af resurser, hvad der kunne være af spin-offs, og hvad der ville være næste skridt, hvis de skulle realiseres. I de fleste tilfælde var der brug for research i forhold til udbuddet af eksisterende tilbud.

Vi regner med at lave et indlæg for hver idé, men det kunne være spændende, hvis nogen havde lyst til at kommentere dette indlæg og være med til at evaluere lidt på arbejdsprocessen.