mandag, november 20, 2006

FAQ

Vil vi få mulighed for at præsentere os for hinanden?

Morten: Det er helt oplagt at give tid og plads til, at folk kan blive præsenteret for hinanden, og jeg er ved at udtænke, hvordan det kan lade sig gøre, uden at det koster hele aftenen. Gode forslag modtages med kyshånd.

Vil der være mad?

Morten: Jeg har endnu ikke besluttet, om der skal være mad. I forhold til lokaler og faciliteter kan det godt blive bøvlet med for megen mad, men når vi nu inviterer til kl. 19 må vi enten forudsætte, at folk har spist aftensmad eller diske op med et eller andet, som man kan klare sig på en hel aften. Det bliver til gengæld lidt dyrt samt tids- og opmærksomhedskrævende. Jeg overvejer lidt at rykke arrangementet til kl. 20 og levere kage, øl, chips og den slags. Kommentarer?

Hvordan hænger mødet sammen med projektets andre aktiviteter?

Morten: Den seneste udvikling i Sound Forum Øresund tegner godt for mulighederne for at inddrage Tænketanken meget aktivt. Vi skal indenfor den allernærmeste fremtid iværksætte to innovationsprojekter, der kræver hjælp til konkret konceptudvikling i forbindelse med alternativ formidling af kunstmusik, lyd- og performancekunst. Derudover har jeg et par andre planer i støbeskeen, så hvis folk er åbne for at blive fodret med opgaver, er der en del konkret at se til. Hvis flertallet hellere vil mødes indgå i teoretiske diskussioner, kan vi måske anvende vores aktiviteter i forbindelse med udvikling af indholdsformater til podcasts og lignende, da dette kunne være en case i auditiv formidling.

tirsdag, november 14, 2006

Idéerne

Dagens udvikling bød på idéer, der spændte fra lavt hængende kommerciel frugt til svævende ballonbolde i væsentlig tyndere luftlag. Her er et par øjebliksbilleder.

Fødselsdags-sing-a-long

Henriette, Mathias og Magnus pitcher en idé til en online service, hvor man kan indspille fødselsdagshilsner. Man kan indspille sange til et grundtrack, der ligger på Internettet og lægge stemmer lag på lag. Når en hel gruppe venner har sunget, kan man sende fællessangen som et slags lydpostkort på mail eller lignende. Idéen er inspireret af en gammel service fra Interflora, hvor man for 50 kr. kunne indsynge fødselsdagssange via telefonen. Et spin-off på idéen var Karaoke på Internettet.

Audio Song Battle

Anders-Petter, Bo og Karsten udvikler et lille spil, hvor man kæmper mod hinanden via forskellige pods med udveksling af musik, billeder og ikoner. Reglerne er vist ikke helt tydelige, men grundidéen handler og at logge ind i andres samlinger og have en form for meningsudveksling.

Animal Farm

Magnus og co. trækker ordet ”landbrug”. I stedet for at behandle abstrakte facetter af konceptet som ”opdyrkning”, ”økosystem” eller lignende vælger gruppen af tage konceptet bogstaveligt

og udvikler et meget specielt læringsspil, hvor børn lærer noder via et scenarie med dyr på en bondegård. Henriette og Mathias twister idéen flere gange og kommer blandt andet på et koncept med helende musik for dyr. En anden idé handler om en repræsentation af en bondegård, der fungerer som uforudsigeligt adaptivt interface for komponister, som søger inspiration i tilfældigheder og kaotisk dynamik. Jeg kommer til at tænke på Davids optræden på Opuzone, hvor han holdt et forrygende sjov med samplede bondegårdslyde.

360 degree puzzle

Bo og co. udvikler idéen til en særlig nyhedstjeneste, der fanger udsendelser på tværs af medier og samler indslag, som brugeren finder interessante. Det er lidt sent på dagen, og holdet har ikke mange notater, men Karsten, Anders-Petter og Bo stemmer i med de sidste kræfter.

Se videoen med sidstnævnte præsentation.

Processen

Fredag den 3/11 afholdt Sound Forum Øresund workshop for partnerne.

Første del af dagen gik med, at partnerne præsenterede sig selv samt deres nuværende og forhåbentlig fremtidige projekter.

Herefter gik vi videre til en brainstorm, hvor vi skulle udvikle nye musikalske formidlingskoncepter inspireret af et oplæg om lydens eksistens som både objekt og proces (Se denne refleksion i et tidligere indlæg). Formålet var at afsøge nye services for interaktive oplevelser af lyd, og vi søgte inspiration til nye twist på idéerne i spilkoncepter og i forretningsmodeller.

Brainstormen startede med nedskrivning af iagttagelser på post-its ud fra kategorierne:

Lyd som objekt, lyd som proces, forretningsmodeller, spilkoncepter.

Herefter kombinerede vi sedler fra hver kategori ud fra følgende procedure:

1) Træk et ord fra bunken ”Lyd som objekt”.

Hvad er konceptet? Overvej kendetegnende træk. Hvilke associationer og igangsætter ordet?

Skift abstraktionsniveau: Op (hvad er det et eksempel på), Ned (giv et eksempel på dette).

2) Træk et ord fra bunken ”Lyd som proces”.

Følg samme procedure.

3) Kombinér de to koncepter og find på nye idéer. Hvordan kan de kendetegnede træk kombineres?

4) Træk et ord fra bunken ”forretningsmodeller”. Hvordan kan dette ord give jeres idé et nyt twist?

5) Træk et ord fra bunken ”spilkoncepter”. Hvordan kan dette ord give jeres idé endnu et twist?

6) Start forfra.

Se videoen, hvor reglerne gennemgås via et par eksempler.

Videoklip: Partnerne har ordet

En del af workshoppen fredag den 3/11 gik med, at de fremmødte partnere fremlagde deres idéer og planlagte projekter, så vi kunne identificere, under hvilket rammer det er muligt fremover at skabe konkrete samarbejder om udvikling og innovation.

Her følger links til videoklip med korte udpluk af dagens præsentationer og diskussioner.

Morten Søndergaard fra Museet for Samtidskunst fremlægger projektet Medie Art Platform, der handler om at skabe en alternativ formidling af museets samling vi nye distributionsmedier.

Download

Han følger op med en beskrivelse af museets Mediatek, som er endnu et nyt tiltag. Her skal flere rum i museumsbygningerne bruges som pit stops, der måske kan vise prototyper på forskellige grænsefladedesigns.

Download

Anders-Petter Andersson fremlægger idéer til projekter omkring sensorteknologi. SFØ har flere delprojekter i støbeskeen indenfor dette felt, og vi glæder os, til der er lidt mere konkret at fortælle.

Download

Karsten Vestergaard fortæller om Den Grafiske Højskoles interesser. Skolen er ved at lave en ny uddannelse i interaktivt design og er ved at opkvalificere deres lydkompetencer.

Download

Jakob Goetz fortæller om Open Space, der er et nyt formidlingskoncept under Dacapo Records.

Open Space skal være en Internetplatform, der er med til at sikre og dokumentere kompositioner, der er en del af vores kulturarv. Herunder overvejes både spilbaseret formidling og en form for kortlægning.

Download

Download

Sine Tofte Hannibal fortæller om festivalen Sound Around, som kommer til at foregå til oktober næste år.

Download

En af dagens præsentationer udløser en spontan brainstorm over internationale events med fokus på lyd.

Download

fredag, november 10, 2006

Lyd: Et objekt eller en proces?

Lyd kan både opfattes som et objekt og som en proces. På det mindste tidslige plan opfatter vi lyd som en enkelt størrelse udtrykt i begreber som fx et klik, et suk, et brag, et knirk osv., men der også klart, at enhver lyd har en varighed, som står i relation til de lyde, der måtte komme før eller efter. Inden for et kort tidsperspektiv kan lyden af en tromme opfattes som del af en rytme. I et andet perspektiv kan samme lyd ses som en historisk reference og således indskrive sig i en tradition.

Oplevelsen af musik som enten objekt eller proces er præget af kulturelle trends, der konstant sætter nye rammer om den.

I Vesten ses musik i mange sammenhænge som et eller flere objekter, der afgrænses med passende navne og begreber og fastholdes i bestemte former fx på papir eller på bånd. Når musikken er et objekt, kan man have rettigheder til ’sin egen’ musik som komponist eller som forbruger. Rettighederne afhænger af kulturel eller økonomisk sammenhæng og forståelsesramme, og Wagners opera kan også ses som orkestrets indspilning i dirigentens fortolkning, som pladeselskabets produkt og som forbrugerens cd, etc.

Som kontrast eksisterer musik også som proces. Den er konstant i fluks og kan ikke fastholdes i en komplet form. En proces deles ofte af flere i et socialt sammenhold: Et band der improviserer, en folkemusikalsk tradition eller en national musikstil. Her opleves ejerskabet i højere grad som værende fælles og derfor også som afhængigt af gruppens afgrænsning og indbyrdes kommunikation.

Oplevelsen af musik er også afhængig af mediering. Livemusik opfattes typisk som en proces. Musikken bæres i kroppen, fremføres i nuet, fællesskabet er fysisk til stede, og man er således også fælles om at huske traditioner og udføre ritualer. Også den noterede musik danner basis for performance, men her har musikken desuden en mere objektiv status som ren idé. Optaget musik gør straks sagerne mere komplicerede, da den her har flere anvendelsesmuligheder og kan ejes af flere aktører med forskellige både ophavs- og forbrugsrettigheder. Optagelser kan lagre en performance, så vi kan dyrke den fysiske præstation og tilstedeværelse uafhængigt af tid og sted, samtidig med at musikken kan bevare en status som idé eller værk. Tænk fx på Sgt. Pepper.

Den digitale udvikling har åbnet nye muligheder og tvunget virksomheder til at sætte nye rammer om oplevelsernes værdi. Det er i dag relativt billigt at producere musik, og distributionen af den kan flyde direkte fra producer til forbruger. Denne demokratisering af produktionsfaciliteter og mediekanaler gør det sværere at skelne mellem produktion og forbrug, hvilket fx kommer til udtryk i de store portaler som MyMusic og MySpace, hvor selv de mindste og mest obskure projekter kan lægge materiale ud til alle. I dag kan den mest menige forbruger selv producere kulturelle objekter. Dette blev allerede muligt med kassettebåndoptageren og fotokopimaskinen, men især den CD, DVD og Internettet muliggør en hurtig, billig og eksakt kopiering af alle former for digital information. Det bliver sværere at sætte rammer, så musikken holdes i sin form som objekt.

Tidligere tiders forretningsmodeller har bygget på principper som udbud og efterspørgsel, men nye muligheder rejser nye spørgsmål: Hvordan kan det færdige værk opfattes som værdifuldt, hvis det er fuldt ud tilgængeligt for alle, gratis og let at kopiere og slette? Mister musikken noget af sin oplevede værdi, når den ikke er eksklusiv? Og mister ophavsmanden sin status, når han ikke kan håndhæve sine rettigheder?

Svaret synes at være, at nutidens musikydelser i højere grad er udformet som en proces, der inddrager forbrugeren som fx sanger i Sony Playstations karaokespil Singstar eller som radiotilrettelægger på Pandora.com. Objektet er her et kommercielt produkt, der i stedet for at være et sluttet, fuldstændigt værk i højere grad optræder som en platform for forbrugeren, der gennem sin egen kreative proces selv står for en del af den musikalske skabelse.

Dette åbner for endnu flere spørgsmål:

Er nutidens musikalske objekt i højere grad et åbent objekt, der ikke direkte viser ophavsmandens kreativitet men derimod brugerens? Er fremtidens musikalske produktion i højere grad at sammenligne med spildesign, som skal bedømmes på helt andre præmisser end den gængse værkopfattelse? Inden for spildesign er tommelfingerreglen ”low threshold – high ceiling” (let tilgængeligt men med plads til stor kompleksitet), men hvordan hænger det sammen med den eksklusivitet, der traditionelt knytter sig til musikkulturens anerkendelse af den ægte fan eller kender? Hvordan vil disse produkter se ud?

Hvis nogen har bud på fremtidige services, eksempler på nuværende tilbud i samme kategori eller bare en kritik af dette indlæg, er jeg meget lydhør. Fremtidens formidling af musik står højt på dagsordnen i projektet i disse dage.

tirsdag, november 07, 2006

Workshop i Malmø

Fredag den 3/11 lagde vores svenske afdeling på Minc (www.minc.se) hus til efterårets anden workshop for projektets partnere. Workshoppen havde som sidst deltagere fra vidt forskellige institutioner, men fredagens møde var især kendetegnet ved et stort fremmøde af folk med interesse for formidlingsformer bl.a. indenfor kunstverdenen, og det gav anledning til en del snak om, hvordan lyd opleves via forskellige grænseflader.

Mødets deltagere var:

Anders-Petter Andersson fra Interactivesound.org, Högskolan i Kristiansstad og Lunds Universitet.

Morten Søndergård fra Museet for Samtidskunst.

Jakob Goetz fra Open Space ved Dacapo Records

Bo Reimer og Magnus Andersson fra Malmö Högskolas afdeling for Konst, Kultur och Kommunikation (K3).

Karsten Vestergaard fra Den Grafiske Højskole.

Henriette Moos, Mathias Homberg og undertegnede fra Sound Forum Øresund / Diginet Øresund.

Foruden projektets faste partnergruppe deltog Sine Tofte Hannibal fra festivalen Sound Around, hvor også Jakob Goetz og Mathias Holmberg lægger en stor indsats.

Situationen i Sound Forum Øresund er, som det ser ud nu, at de forskellige interesser er ved at samle sig i to spor, som helt sikkert kan være i dialog, men som også kommer til at starte to forskellige steder.

  • Samspillet mellem auditive og visuelle virkemidler. Her bliver de første skridt at sammenligne eksisterende teori, foretage tests og udvikle cases.

  • Spilbaseret formidling af lyd i kunstneriske former. Her skal ”spil” forstås i sin bredeste betydning, og opgaven bliver i første omgang at finde på koncepter for, hvordan publikum via en bestemt grænseflade og bestemte regler kan få en medrivende og interaktiv oplevelse af fx musik og lydkunst. Dette kunne være en case under første punkt.

På workshoppen i fredags var der sat en del tid af til at høre om partnernes forskellige nuværende og kommende projekter, og den egentlige idéudvikling var henvist til en lidt mindre plads sidst på eftermiddagen. Det blev dog her klart, at aktiviteterne ved sidste workshop og i Tænketanken havde hjulpet os til at udvikle nogle virkelig gode nye procesværktøjer, som jeg glæder mig meget til at slippe løs på en mere konkret udviklingsopgave.

Måske kan disse danne udgangspunkt for en dag med diskussion og udvikling i Tænketanken, hvor vi finder på idéer til spilbaseret/interaktiv formidling af lyd?