torsdag, december 21, 2006

Fremtiden og næste møde

Efter pausen tog vi en snak om Tænketankens rolle i Sound Forum og om, hvordan vi gerne så vores møder forme sig i fremtiden.

Generelt var der stemning for en meget konkret kobling til aktiviteterne i SFØ og gerne med direkte cases eller specificerede problemområder. Den generelle stemning var dog også, at det praktiske ikke måtte tage fuldstændig overhånd, og at der skulle være plads mere abstrakte diskussioner, som kunne hjælpe deltagerne til at komme til nye erkendelser.

Der var også efterspørgsel på muligheder for at præsentere egne projekter eller danne nye projekter, som kunne være en del af SFØ. Det første kunne jeg sagtens se som ét blandt flere punkter på en dagsorden, mens det vil kræve, at man på en eller anden måde forholder det til SFØs projektplan og generelle formål. Det er selvfølgelig også muligt at holde møder om emner og aktiviteter uden om SFØ, men så skal aftenens mødeledere nok være andre end undertegnede, hvilket sagtens kan være en mulighed.

Download diskussionen her


På baggrund af mødet sidste onsdag er mit forslag som følger:

Møde i januar med mymusic.dk som case.

1) Velkomst og præsentation af aftenens deltagere.

2) Opslagtavle: Korte præsentationer

3) Inspirationsoplæg om musik/lyd/kultur på Internettet.

4) Overordnet samtale om emnet. Udvikling af idéer til mymusic.dk part I.

5) Pause og networking.

6) Udvikling af idéer part II.

Kom endelig med input.

mymusic.dk

Et af Sound Forum Øresunds interesseområder er formidling af lyd på Internettet, og vi havde i den anledning inviteret Martin Buck fra musikportalen MyMusic.dk.

mymusic.dk står overfor et større omlægningsprojekt idet, at de ønsker at etablere et bredere funderet internationalt site og hertil åbne underafdelinger i Sverige, Norge, Finland og Tyskland. I forbindelse med denne udvikling ønsker de at tilføje nogle nye features, og Martin ønskede i den forbindelse input til fem konkrete udviklingsområder:

1) Interface og lydbehandlingsprogram til online mix og remix.

2) Music Management spil. Her kan man identificere de loyale og kompetente brugere.

3) Interface til test af tracks. Her kan man krydsreferere lyd og genre- /smagspræferencer.

4) Interface, hvor man kan mixe og producere podcasts og videoer

5) Analyseværktøj til multidimensional identifikation af lyd. Hjælp til at finde rundt i juglen af ny musik.

Download Martins oplæg her.


Mod mødets slutning tog vi hul på at diskutere online udveksling af lydfiler.

Download uddrag af diskussionen her.

Sound Days

Til foråret arrangerer vi sammen med Danish Sound Design en stor event bestående af en forskningsorienteret konference og et kunstnerisk arrangement, hvor vi vil arrangere alternative koncerter, udstille lydkunst og i det hele taget tilbyde offentligheden anderledes oplevelser af lyd.

Download en foreløbig projektbeskrivelse her

Innovationsgrupper

En af projektets centrale aktiviteter er at samle de medfinansierende partnere i innovationsgrupper, hvor de i samarbejde med hinanden og diverse eksterne aktører undersøger muligheder for innovativ udvikling indenfor et afgrænset problemområde.

Visuelle og auditive virkemidler

Der ligger en række udviklingsmuligheder i at betragte brugen af lyd i forskellige sammenhænge, hvor vi normalt tager den for givet. Ligeledes kan vores opfattelse af forskellige lydlige indtryk ofte påvirkes ubevidst af diverse visuelle stimuli. Delta og Den Grafiske Højskole har sat sig for at lave en nærmere undersøgelse af sansernes samspil.

Media Art Platform

I samarbejde med Museet for Samtidskunst i Roskilde undersøges mulighederne for at opstille interaktive grænseflader, der via ny medieteknologi kan bruges til at formidle museets dokumentationssamling på nye spændende måder.

Spilbaseret formidling

En af tidens trends er den stadigt stigende brugerinddragelse. I forhold til formidling af musik og lydkunst er det interessant at se, hvordan forskellige spilkoncepter kan indfange hidtil oversete målgrupper. Open Space er i øjeblikket ved at eksperimentere med et spil, der skal formidle komponisten Per Nørgårds værker.

Sensorteknologi og interaktiv lyd

Brug af sensorteknologi nærmer sig for alvor et boom. Den teknologiske udvikling muliggør, at næsten alt materiale kan bruges som interface, og brugeren kan således indgå i stadig mere komplekse dialoger med interaktivt software gennem diverse fysiske objekter, tekstiler og rumlige konstruktioner. Udfordringen er at sætte de rigtige rammer. Lige nu er en gruppe gået i gang med at arbejde med investering af tillid som et centralt tema. En anden mulighed er at samarbejde med Kulturtorvet, der er et byfornyelsesprojekt, der ønsker at lægge hus til en række installationer.

Formidling af lyd på Internettet

Hvis man beskæftiger sig med indspillet lyd, rummer Internettet et væld af distributionsmuligheder, og det er relativt let at gøre sit arbejde tilgængeligt, uanset om man beskæftiger sig med musik, radioproduktion eller podcast. Men hvilke indholdskoncepter og forretningsmodeller er de mest hensigtsmæssige i hvilke sammenhænge? Og hvad er det næste trin i udviklingen?

Lyd i offentlige rum

Stadens offentliga miljöer har länge varit platser för konstnärlig  
utsmyckning. Skulpturer, parker, byggnader och vattenspel kan ses i  
varje stad med självaktning. Den ljudliga och elektroniska konsten är  
dock inte lika närvarande, åtminstone inte vid ett första ögonkast.  
Men flera konstnärliga och arkitektoniska projekt har de senaste åren  
tagit ljud och elektronik till hjälp att skapa upplevelser i  
stadsrummet. Ny teknik skapar möjlighet att "ta med" upplevelser ut  
från särskilda rum till i stort sett vilken plats som helst.
 
Exempel:
SoundWalk, Pervasive Gaming, Sound installations, Interactive  
installations, Sound parks etc.
 
Problemformulering:
Utveckla ljudliga produkter, koncept och tjänster som kan spridas och  
användas i stadens rum.
 
Mål:
- Samla och sprida kunskap genom workshops och seminarier.
- Skapa nätverk och samarbeten mellan olika aktörer inom området.  
samt mellan olika perspektiv (teknologi, arkitektur, konst,  
upplevelseindustri).
- Utveckla kommersiella koncept, produkter och tjänster.
- Utveckla konstnärliga koncept och projekt.

SFØ: Aktiviteter og økonomi

Sound Forum Øresund er et kulturelt, forsknings- og erhvervsorienteret projekt, hvis formål er at sætte fokus på lyd og skabe nye kreative forbindelser mellem regionens aktører indenfor relevante udviklingsområder. Dette skal foregå gennem struktureret sammenkobling af forskellige aktører og facilitering af en række konkrete udviklingsprocesser. Resultaterne er målt i udviklingsprojekter og prototyper afstedkommet mellem regionale aktører, antal publicerede artikler i dagspresse og fagpresse, deltagelsen i udadrettede kulturelle aktiviteter og i kommercialiserede forskningsresultater. Derudover forventes projektet at etablere et varigt forum for regionens lydaktører indenfor både industri og forskning.

Aktiviteter

Aktivitet 1: Kortlægning/analyse/research, 18/9 2006 – 31/8 2007

Regionens lydaktører kortlægges. Herunder indgår analyse, rapportering og visualisering af samarbejds- og udviklingsmuligheder.

Aktivitet 2: Innovationsgrupper/prototypeudvikling, 1/10 2006 – 15/10 2007

Denne aktivitet tillægges meget fokus i starten for at styrke værdiskabelsen internt som eksternt.

  • Innovationsgrupper. Partnerne danner mindre innovationsgrupper med fokus på udvikling af nye koncepter for oplevelser af lyd, herunder forskning, produkter og lydservices. Det skal være muligt for partnerne at deltage med ikke-kommercielle mål som fx at lave udstillinger og skrive artikler.
  • Tænketanken. Unge, studerende og andre entusiaster i Danmark og Sverige samles til at generere idéer og til at eksperimentere med arbejdsprocesser. Her afprøves og analyseres problemstillinger og teknikker. Tiltaget tjener desuden som basis for rekruttering til projekter.
  • Erhvervskontakt. Afsøgning af eksterne behov. Som del af kortlægningen finder vi cases, behov og muligheder hos aktører i branchen og bruger dem som udgangspunkt for udviklingsarbejdet.

Aktivitet 3: Markedsføring rettet mod andre brancher, 15/11 2006 – 31/12 2007

En række workshops, udstillinger, seminarer og artikler formidles mod private virksomheder for at øge deres kendskab til projektets partnere og realisere forskningsresultaternes kommercielle potentiale.

Aktivitet 4: Forretningsudvikling og matchmaking 1/1 2007 - 31/12 2007

Nogle af forskningsresultaterne kommercialiseres gennem skabelse af nye virksomheder og via matchmaking mellem forskere og virksomheder eller virksomheder imellem.

Aktivitet 5: Formidling og spredning af viden 1/10 2006- 31/12 2007

Projektets aktiviteter og resultater skal formidles internt mellem partnere og andre interessenter via blandt andet et webbaseret diskussionsforum. Der vil desuden foregå en udadrettet kommunikation henvendt mod den bredere befolkning for at øge det generelle kendskab til projektet og regionens lydaktører.

Økonomi

Sound Forum er et Interreg. III projekt, og økonomien fungerer således, at halvdelen af projektets samlede budget er bundet op i partnernes arbejdstimer, mens den anden halvdel modfinansieres af EU. Dette betyder, at afviklingen af partnernes arbejdstimer udløser udbetalingen af et tilsvarende beløb til projektet.

Medejerskab

Partnerne i Sound Forum Øresund har medejerskab i puljen af økonomiske midler, og de kan få hjælp til at realisere relevante aktiviteter, der passer ind i de overordnede målsætninger. Dette indbefatter tilskud til særlige projekter og arrangementer, som kræver leje af udstyr og lokaler, indkøb af udstyr, udgifter til fx udenlandske gæsteforelæsere og andre specialisters honorarer eller transport/opholdsomkostninger.

Hertil kommer selvfølgelig muligheden for at møde hinanden, styrke netværk og realisere fællesarrangementer. Som en del af dette forbindes partnere også med aktører fra kultur- og erhvervsliv, hvilket kan give nye idéer til eller perspektiver på forskning, undervisning og udvikling.

Fordeling af midlerne

Som tommelfingerregel kan man sige, at jo flere partnere der deltager i en aktivitet, og jo flere timer de registrerer i projektet, jo flere penge har man til sine aktiviteter. Et andet vigtigt kriterium er graden af relevans i forhold til de planlagte aktiviteter og indfrielse af projektets resultatkontrakt.

Decembermøde i Tænketanken

Onsdag den 13. december dannede lobbyen på PLEX endnu engang rammen om et møde i Tænketanken.

Kort fortalt er Tænketanken et appendiks til innovationsprojektet Sound Forum Øresund (læs mere her: http://www.diginet.org/soundforum), hvor lydentusiaster uden for den formelle partnerkreds kan bidrage til projektet og være med til at forme udviklingen. Tænketanken fungerer desuden som et uformelt forum, hvor folk med en særlig interesse for lyd kan mødes, diskutere, networke og udveksle viden og idéer.

De fremmødte denne onsdag var:

Jakob Thorkild Overgaard, Søren Holme Hansen, Jonathan Aardestrup, David Stjernholm, Torben Sangild, Lars Meiling, Martin Buck, Rasmus Holmboe, Halfdan Mouritzen, Trine Friis Sørensen, Morten Jaeger, Mathias Holmberg og Martin Swanholm.
 

Aftenen forløb nogenlunde sådan her:

1) Alle gav en kort præsentation af sig selv. Vi fangede desværre ikke denne del på video, men vi har besluttet os for at lave en samlet liste med kontaktinformationer og en kort beskrivelse af Tænketankens medlemmer. Oplysningerne sendes til: morten@diginet.org. Man må naturligvis også gerne være på et lidt mere anonymt niveau.

2) Morten Jaeger gav en kort introduktion til Sound Forum Øresunds formål og aktivitetsplan og fortsatte derefter med at fortælle lidt nærmere om projektets formelle rammer; herunder om hvordan Tænketankens medlemmer og andre relevante personer og projekter kunne kobles til de formelle partnere og i det hele taget passes ind i økonomien og de planlagte aktiviteter.

3) Hefter fulgte en gennemgang af projektets aktuelle status og forestående planer, og Morten forsøgte efter bedste evne at skitsere dem på et stort håndtegnet kort.

4) Et af Sound Forum Øresunds interesseområder er formidling af lyd på Internettet, og vi havde i denne anledning inviteret Martin Buck fra musikportalen MyMusic.dk til at fortælle om deres forestående udviklingsplaner. Martin havde hertil specificeret fem udviklingsområder, han gerne ville have idéer og input til.

5) Ca. midt på aftenen holdt vi en længere pause for at give deltagerne en chance for at tale sammen udenom de planlagte overskrifter. Vi benyttede desuden lejligheden til at forsøge en slags kortlægning af medlemmerne og deres interesser som en slags målgruppeundersøgelse i forhold til kommende temaer for møder og i det hele taget for at se, hvordan gruppen kunne samles om forskellige aktiviteter.

6) Efter pausen have vi en længere diskussion af Tænketankens formål, dens rolle og indflydelse i Sound Forum Øresund, og omkring hvilke typer møder, vi kunne tænke os at holde i fremtiden.

7) I den sidste halve time begyndte vi at udveksle idéer og viden i forhold til nogle af mymusic.dk´s planlagte udviklingsområder.

De følgende indlæg vil henvise til nogle af programpunkterne og linke til videoklip. Vi håber, at I vil kommentere, hvor I finder det relevant.